Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Blog

Dit is waar we in 2017 massaal naar zochten in Google

Het einde van het jaar staat alweer voor de deur. Een mooi moment om eens terug te kijken naar dé trending topics in Google van afgelopen jaar. We googelen wat af met z’n allen en alle zoekopdrachten zijn vastgelegd. Wat hield ons zoal bezig?

Year in Search 2017

Elk jaar brengt Google Year in Search uit in tientallen landen. Dit geeft je een goed beeld over de trending topics; waar zijn we het hele jaar druk mee? De lijsten zijn gebaseerd op zoekopdrachten die in het jaar 2017 veel vaker zijn gedaan in vergelijking met 2016. Het kan dus zijn dat een aantal zoekopdrachten waarvan je verwacht dat ze erin staan, niet in deze lijsten voorkomen.

Eindejaarsconference

Een samenwerking tussen Google Nederland en Boom Chicago heeft ervoor gezorgd dat de comedians Pep Rosenfeld en Greg Shapiro het jaar 2017 afsluiten met een lach. Dat was het idee achter de komische crowdsourced eindejaarsconference op YouTube. “You Dutch guys searched for some weird shit”.

Top 10 trending zoekopdrachten in Nederland

De 10 zoekopdrachten die we massaal invoerden, waren:

 1. Anne Faber
 2. Stemwijzer
 3. Patricia Paay
 4. Abdelhak Nouri
 5. Staatsloterij Oudejaarstrekking
 6. iPhone 8
 7. Tour de France
 8. Fidget Spinner
 9. Songfestival
 10. Ajax Manchester United

De ‘Wat is…?’ trending topics

In onze vorige blog hebben we al verteld dat Voice Search steeds belangrijker wordt. Dat betekent dat we komend jaar nog meer moeten focussen op vraaggestuurde content. Mensen vragen iets aan hun telefoon en verwachten direct een antwoord waar ze iets aan hebben. Ook dit jaar hebben we Google veel vragen gesteld. Hieronder vind je de top 10 gestelde vragen die beginnen met ‘Wat is…?’

 1. Wat is Pinksteren?
 2. Wat is Pangolin?
 3. Wat is Pasen?
 4. Wat is populisme?
 5. Wat is de Confederations Cup?
 6. Wat is dividendbelasting?
 7. Wat is Bitcoin?
 8. Wat is een exitpoll?
 9. Wat is fipronil?
 10. Wat is Goede Vrijdag?

De top 10 ‘Hoe werkt…?’

 1. Hoe werkt Paypal?
 2. Hoe werkt Instagram?
 3. Hoe werkt Snapchat?
 4. Hoe werkt Tinder?
 5. Hoe werkt Spotify?
 6. Hoe werkt Kiala?
 7. Hoe werkt Kodi?
 8. Hoe werkt Netflix?
 9. Hoe werkt Bitcoin?
 10. Hoe werkt stemmen?

Nederlandse topsporters

 1. Max Verstappen
 2. Abdelhak Nouri
 3. Dirk Kuyt
 4. Arjen Robben
 5. Lieke Martens
 6. Wesley Sneijder
 7. Memphis Depay
 8. Lars Veldwijk
 9. Robin van Persie
 10. Justin Kluivert

Zo zijn er nog veel meer top 10 lijstjes gemaakt van bijvoorbeeld Nederlandse politici, meest gezochte namen van het Nederlandse Vrouwenelftal, eredivisieclubs en Nederlandse YouTubers.

Laat je inspireren en zet je Site Search instelling in Google Analytics aan

Year in Search 2017; dit zijn gewoon leuke feitjes om te weten en die leuke feitjes willen we graag met je delen. Andere zoekopdrachten waar je als bedrijf wel bij stil zou moeten staan, zijn de zoekopdrachten in jouw Site Search. Waar zoeken jóuw bezoekers naar als ze op je site aan het ‘rondneuzen’ zijn? Heb je zo’n zoekbalkfunctie op je website?

year-in-search-2017

Goed om dit dan in je Google Analytics account in te stellen, zodat je deze inzichten kunt verzamelen. Dit kun je doen door te gaan naar Beheerder > Weergave > Instellingen weergeven > Site Search bijhouden aanvinken en vul dan de queryparameter in. Hier vul je het woord of de woorden in waarmee interne queryparameters worden aangeduid, zoals term, zoeken of query. Soms worden de queryparameters aangeduid met slechts één letter zoals de s of de q. Als de parameter bijvoorbeeld alleen wordt aangeduid met de letter s, vul dan alleen de s in (niet s=).

Hoe stel je de queryparameter vast? Ga naar de Site Search op je website en typ een zoekwoord in. De queryparamter verschijnt dan vanzelf in de URL:

Googlezoekopdrachten-in-2017

Heeft dit artikel jou geïnspireerd en wil je graag aan de slag met Google Analytics of wil je ‘hoger in Google komen’ om zo meer rendement uit je online kanalen te halen? Onze online marketingspecialisten helpen je hier graag bij en staan voor je klaar!