Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Blog

Speed Report: nieuwe feature in Google Search Console [UPDATED]

We kunnen er niet vaak genoeg op terugkomen: websitesnelheid is enorm belangrijk, voor zowel de websitegebruiker als je posities in de organische zoekresultaten. Google heeft het ons nu een stuk eenvoudiger gemaakt om te achterhalen welke pagina’s nog niet snel genoeg laden.

Een half jaar nadat Google heeft aangekondigd dat er een nieuwe (bèta) feature in Google Search Console zou worden uitgerold, is ze sinds deze week daadwerkelijk begonnen met het uitrollen van deze nieuwe feature: Speed Report. De nieuwe functie is nu dus langzaam aan het uitrollen in alle account!

Speed Report-Google-Search-Console

Speed Report in Search Console vs. PageSpeed tool?

De nieuwe Speed Report functie in Google Search Console is natuurlijk top, want je kunt in één oogopslag zien waar er nog kansen liggen met betrekking tot websitesnelheid! Maar wat is er eigenlijk anders dan de PageSpeed tool, die velen onder ons kennen en ook vaak gebruiken? Net als bij de PageSpeed tool van Google wordt de snelheid van je website gerankt met kleuren: langzaam (rood), gemiddeld (oranje) en goed (snel).

Speed Report-Google-Search-Console_01

Nu hoor ik je al denken: “Maar dan kan ik de websitesnelheid toch ook gewoon checken met de PageSpeed tool van Google?”. Klopt helemaal, maar het fijne is dat je bij Search Console alles in één tool hebt. Bovendien deelt Search Console ook historische data over verbeteringen of mogelijke problemen, ook naarmate deze in de loop van de tijd erger worden. Maar last but not least: Speed Report laat ook data van specifieke pagina’s zien, niet alleen van je hele domein.

Er is echter wel een samenwerking tussen beide tools: Google geeft meer informatie over de te verbeteren punten door je door te verwijzen naar de PageSpeed tool. Dus dan is de cirkel eigenlijk weer rond!

Experimentele versie

Niet onbelangrijk: je vindt het Speed Report onder de categorie Optimalisatie, onder de benaming snelheid (experimenteel). Dat het nog “experimenteel” wordt genoemd, komt doordat Google constant bezig is om de feature te verbeteren. Hoewel we van Google gewend zijn dat experimentele functies niet door iedereen te gebruiken zijn, wordt het Speed Report in Google Search Console gewoon voor iedereen toegankelijk! Heb jij al een kijkje genomen?