Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Blog

Google rolt grote algoritme update uit in maart 2019

Onaangekondigde algoritme updates van Google: ze zijn als een bezoekje aan de schoonouders. Je zit er niet altijd op te wachten 😉 Hoewel, een bezoekje aan de familie is redelijk recht toe recht aan. Bij Google is het altijd afwachten wat er wanneer wordt getweaked en welke gevolgen dit gaat hebben voor je zichtbaarheid in de zoekresultaten. Ook deze maand zat iedere SEO’er weer op het puntje van zijn of haar stoel, nadat Google had aangekondigd dat ze rond 12 maart een grote core update hadden doorgevoerd: de “March 2019 Core Update”. Het eerste waar men in het SEO-landschap vervolgens aan denkt, is: was het een belangrijke update en wat is er dan veranderd?

Hoe groot is deze core update?

Google voert dagelijks kleine updates door in haar algoritme. Om hier iedere dag over te berichten is onbegonnen werk. Bovendien zijn die updates vaak niet het benoemen waard. Als Google dan uiteindelijk wel een keer met een statement komt over een grote core update, dan weet je dat het menens is. Een tweede teken waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen, is wanneer ze de update een naam geven.

google-algoritme-updates-in-maart-2019

De March 2019 Core Update is niet zomaar een update, volgens velen is het één van de grootste broad core updates sinds jaren. Maar zoals zo vaak met algoritme updates van Google verschillen hierover de meningen. Het is daarom fijn dat ook Google zelf aangeeft dat het een “significant update” is geweest. Dat kan verklaren waarom je wellicht grote positieve of negatieve verschillen ziet in je rankings en verkeer naar je website.

Wat zegt de SEO community over de March 2019 Core Update

In een tweet heeft Google het volgende bekend gemaakt over de update:

There’s no “fix” for pages that may perform less well other than to remain focused on building great content. Over time, it may be that your content may rise relative to other pages.

Veel wijzer worden we hier misschien niet van, maar wel valt uit deze quote af te lezen dat de focus op kwalitatieve content belangrijk blijft. Wat we in ieder geval zeker weten is dat Google met deze update niet een specifieke markt target. Daarom geven ze ook aan dat er niks te “repareren” valt.

Mensen in de SEO community zijn daarom volop aan het speculeren over de update. Er is een groep die zegt dat de Medic Update van begin augustus is teruggedraaid. Getroffen websites die zich naar aanleiding van die update vol op het E-A-T principe hebben gegooid, lijken nu weer positieve veranderingen te zien in hun posities. Uiteraard geldt dit niet voor iedere website, waarschijnlijk met de reden dat ze slecht scoren op het E-A-T principe. Met andere woorden: deze websites hebben zich dus niet verbeterd op het gebied van Expertise, Authority en Trust. Maar let wel, dit zijn speculaties binnen de SEO community.

Dit blijven belangrijke SEO pijlers

De afgelopen maanden zijn we gespamd met berichten over het belang van het E-A-T principe. Er zijn echter meer SEO pijlers die belangrijk zijn en blijven om te voorkomen dat je website negatief getroffen wordt door een onverwachte Google update. Al weet je natuurlijk nooit waar Google mee gaat komen in de toekomst. Toch helpen onder andere deze punten je om Google bij te kunnen benen.

  • Optimalisatie ten behoeve van websitesnelheid
  • Disavow onnatuurlijke links, ook diegenen die jaren geleden al zijn aangevraagd
  • Zorg ervoor dat je geen mixed content op je website hebt staan en houd je huidige content up-to-date
  • Duidelijke contactinformatie op de website
  • Laat klantbeoordelingen zien op je website

Sommige punten lijken misschien logisch en overbodig om te benoemen, maar weet jij zeker dat je aan alle punten voldoet?

Meer weten over de update?

Wat er precies allemaal is veranderd, welke websites het ergst zijn getroffen en welke verbeteringen je kunt doorvoeren om de update op te vangen, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wellicht wat frustrerend, maar het houd je wel scherp!

Meer informatie over de March 2019 Core Update vind je o.a. op Search Engine Land. Mocht er meer informatie over de core update naar buiten worden gebracht, dan lees je hier uiteraard de laatste updates!