Online Klik

Blog

Google Ads scripts

Google Ads script zijn erg handig! Je kan hiermee vrij eenvoudig bepaalde handelingen in je Google Ads account automatiseren. Dit scheelt je veel tijd én je bent ervan verzekerd dat bepaalde handelingen worden uitgevoerd.

Er zijn tientallen scripts te vinden, ik wil jullie in deze blog meenemen in enkele voorbeelden:

404 script

Een van de basis scripts die in elk account zou moeten staan. Dit script crawlt je advertenties en extensies op zoek naar URL’s die op een 404 pagina uitkomen. Als je wilt kun je ook instellen dat je hierover een mail krijgt. Hierdoor weet je zeker dat al je advertenties op de juiste pagina terecht komen.

Google Ads Script

DSA-script

Het DSA-script zorgt ervoor dat alle termen die als exact match binnenkomen automatisch in een uitsluitingslijst worden toegevoegd. Door deze te koppelen aan je DSA-campagne zorg je ervoor dat je nooit zoektermen in je DSA krijgt waar je ook op inkoopt.

Google Ads Script

Quality score checker account / MCC

Met de quality score checker kun je de historische kwaliteitsscores inzichtelijk krijgen. Dit script laat je dagelijks draaien en hoef je verder niks aan te doen. Dit kan je vervolgens terugzien onder de metriek (historische kwaliteitsscore) en je kan het in een spreadsheet inzichtelijk krijgen. Dit kan ook op MCC-niveau, waardoor alle accounts die daar onder hangen automatisch de inzichten krijgen.

Google Ads Script

N-Gram script

Met het N-gram script kun je de prestaties van losse zoekwoorden inzichtelijk krijgen. Ook combinaties van woorden worden inzichtelijk. Zo kun je precies het effect van bepaalde longrail zien, wat handig is bij het uitbreiden van je campagnes. Ook kun je kijken wat verschillende zoekintenties voor effect hebben. Oriënterende termen zoals ‘waarom’, ‘wat’ en ‘hoe’ presteren vaak toch iets minder omdat die personen hoger in de funnel zitten.

Bij het instellen van het script moet je instellen welke start- en einddatum je gebruikt. Verder kan je het script ook voor specifieke campagnes gebruiken door iets in te vullen bij campaignNameContains of bij campaignNameDoesNotContain. Zo kan je bijvoorbeeld de branded termen uitsluiten.

Verder moet je nog even een leeg spreadsheet invullen bij de variabele ’spreadsheeturl’ en instellen hoeveel woorden de lengte van de zoekterm mag zijn.

Budget eater

Om inzicht te krijgen in hoeveel kosten er gaan naar producten en zoekwoorden die conversies opleveren kan je dit script gebruiken. Dit kun je doen voor zowel Search als Shopping. (Let op: Smart Shopping werkt niet vanwege het ontbreken van zoektermen).

Het toevoegen van dit script is vrij eenvoudig, je zou de threshold van conversies kunnen verlagen naar 1. Verder moet je je e-mailadres toevoegen als je de outcome toe gemaild wilt hebben.

Google Ads Script

24/7 script

Een ideaal script voor een CPC-account. Werk je met automatische biedstrategieën? Dan zou ik dit script overslaan.

Met dit script kun je kijken naar conversiedata per uur, per dag. Ze gebruiken de conversiedata van de afgelopen 12 maanden en vergelijken deze met de afgelopen 30 dagen. Vervolgens berekent het script automatisch welke bodaanpassing het beste zou zijn. Eerst kon dit niet per campagne, nu wel. Ook kun je het nu per uur inzichtelijk krijgen i.p.v. per 6 uur vlakken.

Tip: Pak andere data als je naar shopping kijkt dan naar Search.

Google Ads Script

Search terms

Met het search terms script kun je precies inzichtelijk krijgen hoe de zoekintenties van een account verschuiven. Je kunt bij het implementeren van het script kiezen of je het voor één specifieke campagne wilt zien, alleen Search of alleen Shopping.

Je krijgt vervolgens precies inzichtelijk hoe WoW de zoektermen veranderen en je ziet ook  YoY de verschuivingen. Je kunt dit vervolgens gebruiken door die specifieke campagnes op of af te bieden.

Google Ads Script

Dubbele termen

Met dit script kun je precies inzichtelijk krijgen welke zoektermen er in meerdere campagnes of adgroups terugkomen. Het liefste wil je natuurlijk dat een zoekterm maar in één adgroup terugkomt. Het is verstandig om een impressions threshold in te stellen zodat je niet termen terug ziet komen die maar 1 impressie hebben.

Ook kun je kiezen om bepaalde campagnes uit te sluiten waarvan je weet dat de termen daar ook in terug komen. Bijvoorbeeld als je breed en exact gescheiden hebt of als je een RLSA hebt.

Google Ads Script

Experimenten document script MCC

Een handig script wanneer je accounts hebt waarbij je over langere termijn meerdere experimenten doet. Deze draait namelijk alle resultaten uit van de experimenten die je nu aan hebt staan en de resultaten van experimenten die je in het verleden hebt gedraaid.

Je stelt het in op MCC-niveau, echter kun je door middel van account labels ervoor kiezen om alleen bepaalde specifieke accounts mee te nemen. Dit scheelt veel bijhoudwerk wat het extra interessant maakt! Je krijgt precies de absolute en procentuele verschillen te zien tussen de oorspronkelijke campagne en het experiment.

Google Ads Script