Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Blog

Nieuwe rich snippets: de FAQ page snippets!

Sinds enige tijd is er een nieuwe variant van de rich snippets beschikbaar, namelijk de FAQ page snippets. Deze variant is door Google in het leven geroepen om met je website in te kunnen spelen op Voice Search. Dankzij de nieuwe snippet kun je gebruikers snel een antwoord geven op hun vraag.

De voordelen

Naast het feit dat je goed kan inspelen op Voice Search, vergroot je ook je zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google. Je krijgt meer ruimte in de resultaten wanneer je FAQ page snippets gebruikt en je laat zien dat je relevante informatie levert aan de gebruiker. Hoe je die extra ruimte krijgt en benut met FAQ snippets, lees je hieronder.

FAQ page snippets: hoe werkt het?

Stel, je hebt een websitepagina die gaat over onderwerp X en je speelt op deze pagina in op vragen die gebruikers zich zouden kunnen stellen. Dan is het heel simpel om FAQ page snippets te realiseren. Hoe dan? Nou, dat kan tegenwoordig redelijk eenvoudig via Yoast in WordPress, mits je werkt met de Gutenberg editor.

Schakel over op de Gutenberg editor
Werk je met de nieuwe versie van WordPress, dan kun je jouw editor omzetten naar de Gutenberg editor. We gebruiken als voorbeeld even onze SEO pagina:

Paginatitel SEO

Yoast Structured Data Blocks
Wanneer je naar Gutenberg bent geswitched, zul je zien dat de weergave van de pagina is veranderd. Om de FAQ page snippets te verkrijgen, ga je op zoek naar “Yoast Structured Data Blocks”. Links boven in je scherm kun je verschillende blokken toevoegen, waaronder die van Yoast.

Gutenberg

Vragen en antwoorden toevoegen
Je kiest hier vervolgens voor het toevoegen van “FAQ”. Er verschijnt dan een blok waarin jij je vragen en antwoorden kunt aangeven:

FAQs

Heb je al je vragen opgesomd en toegevoegd? Dan kun je de pagina bijwerken. Eventueel kun je zelfs nog afbeeldingen toevoegen!

Wat als ik geen WordPress website heb?

Maak je geen gebruik van WordPress maar een ander CMS-systeem? Dan je de FAQ page snippets via onderstaand script toevoegen aan je pagina’s.

{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Vraag”,”name”:””,”acceptedAnswer”:[{“@type”:”Antwoord op de vraag”,”text”:””}]}]}

Hier kun je vervolgens je vragen en antwoorden invoeren. Dit gaat al wat meer de technische kant uit, dus vraag gerust aan je webbouwer of hij je kan helpen!

Ik heb de FAQ’s toegevoegd, wat nu?

Als je wil dat Google je wijzigingen snel oppakt, kun je de betreffende pagina’s indienen bij Google Search Console, zodat ze opnieuw geïndexeerd kunnen worden door Google. Je kunt ook gewoon even geduld hebben, Google pakt deze wijzigingen redelijk snel op. Het resultaat ziet er dan als volgt uit:

FAQ snippets

Niet zeker of je de nieuwe rich snippets goed hebt toegevoegd? Test het dan met de Rich Snippet Testing Tool van Google.

De FAQ page snippets kunnen een goede toevoeging zijn om in te spelen op de vragen van gebruikers. Bovendien is het goed voor de zichbaarheid van je website en neem je meer ruimte in de zoekresultaten in. Het lijkt voor alle partijen een win-win! Ga echter niet meteen voor alle pagina’s FAQ snippets toevoegen. Doe dit alleen als het bijdraagt aan de relevantie van je pagina. Gebruik het dus niet om je bedrijf extra te promoten, maar om mensen meer relevante informatie te geven.