Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Blog

Mijn gewenste domeinnaam is al in gebruik. Help! Wat nu?

Dan heb je na tientallen vergaderingen eindelijk de knoop doorgehakt en een domeinnaam gekozen, blijkt deze al in gebruik te zijn. Paniek! Maar geen nood, er schijnt licht aan het einde van de tunnel! We lichten graag toe hoe je met deze situatie kan omgaan.

Bezet of in gebruik?

Ja, daar zit een verschil in. Is jouw gewenste domeinnaam bezet? Dan betekent dit dat de domeinnaam al is vastgelegd door een ander, maar er nog geen website omheen is gebouwd. Bijvoorbeeld door iemand die de domeinnaam voor in de toekomst heeft vastgelegd. Wanneer de domeinnaam in gebruik is en je gaat ernaar zoeken, dan kom je op een website uit die in gebruik is en waar dus gewoon bezoekers op kunnen komen. 

Is de domeinnaam volop in gebruik? Dan valt er voor jou weinig meer te halen en rest er niets anders dan bijvoorbeeld een andere domeinnaam te verzinnen. Bummer! Dat is bij een bezette domeinnaam anders. Hier liggen nog kansen! Je kunt proberen om in contact te komen met de huidige eigenaar. Je weet maar nooit of hij of zij openstaat voor een overname. 

Tip: Om de contactgegevens te achterhalen, kan je gebruik maken van de database van SIDN.

Creatief omgaan met je domeinnaam 

Het is natuurlijk balen als jouw zorgvuldig uitgekozen domeinnaam niet meer beschikbaar is. Wil je niet te ver afwijken van je domeinnaam en niet overstappen naar een andere domeinextensie, zoals .com of .org? Dan zijn er manieren om creatief om te gaan met je domeinnaam. 

1.Woorden wisselen
Bestaat je domeinnaam uit verschillende woorden? Kijk dan eens of je hierin kan wisselen en de woorden kan omgooien. Afhankelijk van je gekozen domeinnaam maakt de volgorde niet altijd uit.

Stel dat Online Klik de domeinnaam Marketingbureaueindhoven.nl wil vastleggen, maar dat deze al bezet is. Dan kunnen we ook kijken of Eindhovenmarketingbureau.nl nog beschikbaar is. Het is het proberen waard!

2. Kies een variatie op je domeinnaam
Marketingbureaueindhoven.nl is bezet en wanneer we gaan husselen met de woorden komen we ook niet verder. De volgende stap is om te gaan variëren! Misschien slaan we onze slag wel met Onlinemarketingineindhoven.nl.

3. Woord(en) toevoegen
Wat als je maar één woord in je domeinnaam hebt staan? Simpel: voeg dan een extra woord toe. Stel dat je Relatieschenken.nl wil vastleggen, maar deze blijkt al in gebruik te zijn. Dan zou je als tweede optie kunnen kijken of Onlinerelatieschenken.nl nog beschikbaar is.

Richt jouw bedrijf zich op een bepaalde regio? Dan plak je de regio erbij in je domeinnaam. Een simpel voorbeeld is Bakkereindhoven.nl of Loodgieternoordbrabant.nl. 

4. Werk met synoniemen of vertalingen
Je kunt verschillende tools gebruiken om naar synoniemen of vertalingen te zoeken. Misschien zijn niet alle suggesties die voorbij komen even interessant, maar het zet wel je hersenen weer aan het werk en creëert wellicht wat nieuwe ideeën. 

Enkele tips voor je nieuwe domeinnaam

Als je dan toch genoodzaakt bent je gekozen domeinnaam aan te passen, dan komen deze tips misschien nog van pas!

  • Probeer de domeinnaam zo kort mogelijk te houden
  • Vermijd een streepje tussen woorden. Dit kan tot verwarring leiden bij mensen. Bovendien vergeten mensen vaak het streepje mee te nemen als ze direct naar een website gaan. 
  • Verwerk een zoekwoord in je domeinnaam. Verkoop je uitsluitend relatiegeschenken in je webshop, dan is Relatiegeschenken.nl natuurlijk über relevant! Maar ga ook niet overdrijven en vermijd keyword stuffing.
  • Neem geen genoegen met een .org of .eu domein extensie als de .nl variant al in gebruik is. Zoek naar alternatieven waarmee je wél gebruik kunt maken van .nl. 

Met wat creativiteit en hulp van tools kun je dus een heel eind komen om jouw perfecte domeinnaam vast te leggen. Kom je er zelf niet helemaal uit en weet je niet wat de beste keuze is voor jouw bedrijf? Neem gerust contact op voor advies, wij helpen graag!