Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Blog

Amazon in Nederland: welke kansen biedt het voor jouw bedrijf?

Eind oktober bracht Amazon het nieuws naar buiten dat het begin 2020 dan echt zover is. In de besloten Amazon Experts Group Netherlands op LinkedIn werd namelijk de opening van Amazon in Nederland vermeld met ‘in the beginning of next year’. De exacte datum van de opening is niet openbaar gemaakt.

Amazon wordt in zijn geheel beschikbaar voor de Nederlandse markt. Toch beschikt Amazon al sinds 1998 over het domein ‘Amazon.nl’. Deze werd tot eind 2014 doorverwezen naar het Engelse domein van de internetgigant. Sinds november 2014 is Amazon.nl bereikbaar voor Nederlanders en worden hier e-books en e-readers aangeboden van het merk Kindle, het eigen merk van Amazon.

Amazon

Waarom kun jij als ondernemer van Amazon in Nederland profiteren?

Amazon is tot op heden beschikbaar in de volgende Europese landen: Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Frankrijk. Het Amerikaanse bedrijf onderscheidt zich door een gigantisch assortiment te combineren met lage prijzen. Hier kunnen lokale verkopers moeilijk tegenop boksen. Het is als verkoper wel mogelijk je aan te melden en zelf te verkopen op het platform. Om dit te kunnen doen betaal je maandelijkse ‘abonnementskosten’ en een commissie per verkocht product.

Bol.com is de grootste speler op de Nederlandse online markt. Het bedrijf gebruikt een sterk overeenkomend concept met dat van Amazon. De vergelijking is dan ook snel gemaakt. Een groot gedeelte van de grootste e-commerce spelers – actief op de Nederlandse markt – zijn actief op Bol.com.

Bij onze buren (Duitsland) is het platform Amazon al jaren beschikbaar. Uit cijfers blijkt dat meer dan de helft van alle online aankopen in Duitsland worden verricht op Amazon.de en Ebay (2014). Dit zal in de afgelopen 5 jaar alleen maar gestegen zijn.

Hoe werkt het platform

Verkopers kunnen hun assortiment aanbieden op het platform. Vervolgens belanden deze producten in de grote zoekmachine van Amazon. Aan de hand van een algoritme worden producten vaak of minder vaak vertoond. Het algoritme bepaalt de plaats in de rangschikking van het product. Door kenmerken over het product te optimaliseren kan het een hogere plek bemachtigen. Onderdelen zijn onder andere de titel, beschrijving en overige informatie over het product.

Amazon Marketing Services (AMS)

Het is ook mogelijk om te adverteren op Amazon. Hierdoor zullen jouw producten vaker vertoond worden aan potentiële klanten. Je betaalt per klik op één van jouw producten. Adverteren op Amazon is mogelijk op verschillende manieren, namelijk:

  • Sponsored Products
  • Sponsored Brands
  • Sponsored Display

In de onderstaande afbeelding zie je twee soorten advertenties. De bovenste advertentie is een Sponsored Brands advertentie. Hierbij kun je meerdere producten (bijvoorbeeld uit een categorie) weergeven met een korte beschrijving. De onderste advertentie wordt een Sponsored Product advertentie genoemd. Hierbij wordt één product getoond met bijhorende titel, prijs en eventueel reviews.

Amazon

Voordelen voor klanten van Amazon

Momenteel worden alle bestelling op Amazon (Duitsland) verzonden vanuit de magazijnen in het westen van het land. Vanuit bijvoorbeeld Rheinburg, Dortmund en Keulen. Volgens de eerder genoemde memo in de besloten LinkedIn groep levert de Amerikaanse gigant nergens sneller dan in Nederland. De kans dat het bedrijf magazijnen gaat openen in Nederland lijkt daardoor ook bijzonder klein. Toch worden bestellingen binnen 1 dag bezorgd. Ook kunnen klanten ‘Amazon Prime Member’ worden. Dit levert de klant een groot aantal voordelen op, zoals gratis bezorging (binnen één dag), onbeperkt series en films kijken op Prime Video, foto’s bewaren in de Cloud met Prime Photos en meer.

Wat kunnen wij voor jouw bedrijf betekenen?Verkoopt jouw bedrijf producten online? Dan is Amazon en de kansen dat het platform biedt zeker het proberen waard.

Ben jij door het lezen van deze blog enthousiast geworden over de nieuwe mogelijkheden van Amazon in Nederland, maar heb je vragen over het opzetten en inrichten van een bedrijfsaccount? Neem gerust eens contact met ons op, zodat wij je van advies kunnen voorzien of eventueel kunnen helpen met het opzetten van een Amazon account.