Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Usability lab

Meer conversies en gebruiksgemak met een Usability Lab!

Krijg je al een tijdje niet het gewenste aantal leads binnen? Of hoor je van leads dat de website niet heel duidelijk is? Lijden je betaalde campagnes, e-mails en SEO resultaten ook onder een slechte gebruikerservaring van je website? Dan is het tijd om hier iets aan te doen!

 

Met een Usability Lab onderzoek je samen met jouw doelgroep welke dingen op een website overbodig zijn, welke missen, en welke je eigenlijk aan zou moeten passen. Met uiteindelijk als doel om het conversiepercentage van je website te verhogen. Klinkt goed toch? Lees snel verder om te ontdekken welke stappen er bij een Usability Lab horen en hoe we jouw website een boost kunnen geven!

Usability onderzoek op mobiel wordt opgenomen voor nauwkeurige rapportage

Wat is een Usability Lab Test?

Hoe zorg je er voor dat websitebezoekers blij worden van jouw website? Dat ze snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom je dat ze gefrustreerd raken door ingewikkelde menu’s, lange laadtijden of onduidelijke teksten? Antwoorden vinden op deze vragen is de kern van usability: de gebruikservaring van jouw website.

 

Een Usability Test zoals wij die bij Online Klik uitvoeren in ons Usability Lab, is een onderzoek dat helpt bij het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit doen we door gebruikers uit de doelgroep uit te nodigen en hen de website te laten testen aan de hand van een testcase. 

 

Tijdens het uitvoeren van het onderzoek observeren we het gedrag van de gebruikers, nemen we dit op en stellen we vragen over wat de websitebezoekers denken. Het doel is om te ontdekken waar mensen op de website moeite mee hebben of tegen welke uitdagingen ze aanlopen.Wat zijn de voordelen van een Usability Onderzoek?

Een Usability Onderzoek is een puur kwalitatieve onderzoeksmethode die verschillende voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere onderzoeksmethoden.

Met stip op nummer één staat dat je met een Usability Lab kan achterhalen waarom een gebruiker iets op de website doet of niet doet. We hebben natuurlijk al heel veel data via Google Analytics 4, heatmap tooling, screen recording software, surveys en feedbackformulieren. Maar al deze tools kunnen je niet vertellen waarom er iets misgaat op de website. Ze kunnen niet in het hoofd van een websitebezoeker om de gedachtegang te achterhalen. Met een Usability Test kun je hier achter komen door simpelweg vragen te stellen aan je website bezoekers.

Je kunt de klant en/of doelgroep in levenden lijve ontmoeten. Dit is heel waardevol voor een ondernemer. Aannames over klanten, hun gedrag, overtuigingen en motivaties worden snel en regelmatig incorrect gedaan. Door ze in het echt te zien en spreken kun je je beter inleven in de klant, wat niet alleen op de website handig is, maar in al het klantcontact.

Tijd! Je kan relatief snel ontdekkingen doen. Met een groep van 5 tot 10 kwalitatieve Usability Tests kan je al veel ontdekken. Dat betekent dat de heatmap-tool niet eerst maandenlang data moet verzamelen of een A/B test zoveel duizenden bezoekers moet krijgen voordat deze significant is.

Een schat aan input en informatie voor website verbeteringen. Als ondernemer en als marketeer heb je de website al zo vaak gezien, dat sommige dingen gewoon niet meer opvallen. Maar respondenten wel! Denk aan een bestelknop die niet lekker werkt op Android smartphones, buttons die niet genoeg opvallen of een menu dat niet logisch in elkaar zit.

Hoe zet je een Usability Test op?

We volgen telkens het onderstaande stappenplan voor een Usability Lab. Lees onze blog over het Usability Lab voor meer uitleg per punt, of bel/mail en we leggen het je uit!

Aan de slag met een Usability Lab voor jouw website?

Een Usability Onderzoek opzetten heeft best wat omhanden, maar is naast dat het heel waardevol is voor jouw website, eigenlijk ook erg leerzaam en leuk om uit te voeren! Wil je onze hulp inschakelen of een heel Usability traject uit handen geven? Neem dan contact met ons op. Op naar meer conversies en gebruiksgemak met een Usability Lab!

Geen specialist gevonden

Daag jij ons uit?

Wil jij jouw website ervaring naar nieuwe hoogtes brengen? Neem dan contact met ons op en onze specialisten gaan voor jou aan de slag!

Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.