Logo Online Klik: Online Marketing Bureau Eindhoven

Blog

YouTube SEO: zo scoor jij met jouw video’s

Het is weer zover, iedereen is in de ban van het WK. Naast dat we ons deze periode weer bezighouden met assists, een-tweetjes en scoren, houden onze SEO-specialisten zich ook dagelijks bezig met ‘scoren’. Maar dan op een hele andere manier, natuurlijk. Niet alleen streven we voor een verbeterd resultaat van onze klanten in Google, maar ook binnen YouTube wordt dit steeds belangrijker. Wij geven je graag een aantal tips om jouw video’s beter te laten ranken in YouTube.

Zo zorg je ervoor dat jouw video hoger in YouTube rankt

Wist je dat er elke minuut zo’n 300 uur aan videobeeld wordt geüpload? En daar moet jij dan tussen zien te komen! Het is dus belangrijk dat je, vóórdat de video’s gemaakt worden, een doordachte strategie kiest. Alleen zo ga jij het winnen van je concurrenten. Wij helpen je graag op weg.

Je online vindbaarheid én zichtbaarheid vergroten
Door je video’s op YouTube te plaatsen, vergroot je niet alleen maar je vindbaarheid en zichtbaarheid binnen dit platform, maar ook binnen Google kunnen jouw video’s getoond worden. Er verschijnen bijvoorbeeld heel vaak video’s in de Google zoekresultaten bij zoekopdrachten zoals tutorials of how to filmpjes. Als je bijvoorbeeld intypt: Kleuren wijzigen in Photoshop, krijg je naast de ‘gewone’ resultaten, ook video’s te zien. Het is veel makkelijker aan de hand een tutorial iets te leren dan een lap tekst te lezen, toch? Een video in YouTube kan dus wel degelijk een flinke boost zijn voor je online zichtbaarheid.

Kleuren wijzigen


Relevante content voor je doelgroep
Het klinkt zo voor de hand liggend, maar je video staat of valt bij goede content. Zorg er dus voor dat je de inhoud van je video’s afstemt op wat jouw doelgroep graag wilt zien. Een belangrijke factor om de ranking in YouTube te bepalen is de kijkersloyaliteit. Als jouw doelgroep je video’s helemaal afkijkt, dan weet je dat je goed zit!

Tip #1: Kies een aantal focus zoekwoorden

Net als in Google wil je op bepaalde zoektermen gevonden worden, dus ook hier geldt: een zoekwoordenonderzoek is onmisbaar bij een goede YouTube SEO-strategie. Op het ene zoekwoord is het lastiger om bovenaan te ranken, terwijl dat op een zoekwoord met minder concurrentie wellicht eenvoudig te behalen is.

Maak eerst een longlist met potentiële zoekwoorden waar je graag op gevonden zou willen worden. In de stap daarna maak je hiervan een shortlist en kies je een aantal zoekwoorden waar je je op wilt focussen. Een handige tip: gebruik de YouTube’s zoekwoordsuggestie functie. Type je zoekwoord in en er verschijnen andere suggesties in combinatie met dit zoekwoord:

Photoshop youtube

Om te zien hoeveel video’s er worden gevonden op de termen waarop jij graag wilt ranken, kijk je onder de zoekterm naar de resultaten hiervan:

Photoshop effects

Ai, is dat (iets) meer dan je had verwacht? Misschien is het dan wel slimmer om dit zoekwoord te laten varen.

 Tip #2: optimaliseer de metadata van je video’s

Dit klinkt spannender en moeilijker dan het is, hoor. Desalniettemin is dit wel heel belangrijk voor de vindbaarheid van je video’s in YouTube. Hiermee bedoelen we eigenlijk alle tekstuele informatie rondom een video. We bespreken hier de metadata die je in ieder geval dient te optimaliseren voor een optimale vindbaarheid.

Het begint bij de bestandsnaam
Ja, echt, je zou het misschien niet zeggen, maar de bestandsnaam van je video is een rankingfactor voor YouTube. Zorg er dus voor dat jouw zoekwoord hierin verwerkt is. Dat is nog eens makkelijk punten scoren! En scoren, daar houden we van…

Een geoptimaliseerde en prikkelende
De titel van je video: het belangrijkste onderdeel van alles. Het is de bedoeling dat het zoekwoord in de titel is verwerkt, maar ook dat de titel aanspreekt om op te klikken. Waarom moeten de kijkers nu op jóuw video klikken en niet op die van de concurrent. Probeer dus een actie (in dit geval een klik) uit te lokken bij de kijkers.

De omschrijving, dit is je kans
En hier ligt de kans voor jou! De omschrijving van een video mag wel tot 1000 karakters lang zijn. Dit betekent niet dat je alles per se moet gebruiken, maar je concurrenten zullen dit ook niet zo snel doen. Als jij dan wel een goed geoptimaliseerde beschrijving hebt met het zoekwoord en synoniemen erin; grote kans dat jij dan een voorsprong hebt! Dat is immers wat je wilt, toch? Je kunt hier bijvoorbeeld ook een linkje opnemen naar je website en een call-to-action in verwerken om de kijkers tot actie over te laten gaan.

Video tags
Door het instellen van tags bij je video kun je ervoor zorgen dat jouw video in de rechterkolom verschijnt bij ‘gerelateerde video’s’. Neem hierin je belangrijkste zoekwoorden en variaties mee, maar ook synoniemen en wat meer generieke/algemene zoektermen. Hoe meer tags overeenkomen met de video die iemand al aan het kijken is, hoe groter de kans dat jouw video als suggestie verschijnt. Een handige tool hiervoor is VidIQ. Zo kun je achterhalen welke tags video’s hebben ingezet. Beter goed gejat, dan slecht verzonnen, zeggen wij altijd. Zo houd je je concurrenten in de gaten en jezelf scherp. Twee vliegen in één klap!

Het transcript
Het is voor Google en YouTube moeilijk te achterhalen waar je video precies overgaat, zo slim zijn ze (nog) niet! Je kunt ze hiermee een handje helpen door een transcript of ondertiteling toe te voegen. We zeggen er wel bij: het is een enorm tijdrovende klus om dit voor al je video’s te doen.

Stap #3: een thumbnail als eye-catcher

Het eerste wat kijkers zien: jouw thumbnail. Een goede eye-catcher heeft een positieve invloed op de CTR van je video. Indirect draagt dit dus bij aan de SEO-waarde van je video.

 Zelf aan de slag of YouTube SEO uitbesteden?

En, ben jij net zo enthousiast als dat wij zijn en wil je meteen beginnen? We hopen dat onze tips je een heel eind op weg kunnen helpen! Wel enthousiast geworden maar besteed je dit liever uit? Onze SEO-specialisten staan te popelen om jou verder op weg te helpen.