Online Klik

Blog

Waar je op moet letten bij een website migratie

In een eerder artikel hebben we al eens gesproken over de migratie van een http naar een https website. In dat artikel hebben we kort een paar punten toegelicht waar je op zou  moeten letten bij de overgang naar een https-verbinding en wat er aangepast zou moeten worden ná de migratie. In dit blogartikel vertellen we hier graag meer over, maar willen we ook belangrijke werkzaamheden bespreken die vóór een website migratie zouden moeten plaatsvinden.

Een website migratie voorbereiden

Wanneer er een website migratie op de planning staat, is het belangrijk om van te voren bepaalde zaken in kaart te brengen. Diezelfde punten zet je dan na de migratie ook weer op papier, zodat je makkelijk kunt nagaan of er bepaalde migratie punten niet goed zijn gegaan. Hieronder vind je een overzicht van de meest belangrijke punten die je voor de migratie inzichtelijk zou moeten hebben:

  1. Breng de huidige posities van belangrijke zoekwoorden in kaart. Na de migratie kun je dan eenvoudig monitoren of het een negatieve impact heeft gehad op de rankings in de zoekresultaten.
  2. Breng alle URL’s van je oude website in kaart. Deze moeten namelijk tijdens de migratie via een 301-redirect naar de nieuwe URL’s geleid worden.
  3. Om de 301-redirects correct in te regelen, moet je alle URL’s van de nieuwe website inzichtelijk maken. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om de redirects in te stellen.
  4. Zet alle interne links van je oude website op papier. Deze data kun je heel gemakkelijk uit Google Search Console halen.
  5. Breng het (back)linkprofiel van je oude website in kaart. Het linkprofiel kun je eenvoudig via Google Search Console downloaden. Het backlinkprofiel kan via een tool als Majestic in kaart worden gebracht.
  6. Om na de migratie ook in Google Analytics alles weer goed door te kunnen meten, is het belangrijk dat je je huidige doelen en bedankpagina’s op papier zet. Je kunt dan snel en gemakkelijk in Analytics checken of de metingen voor je doelen nog goed staan ingesteld.
  7. Hoogstwaarschijnlijk wil je alle content van de oude website migreren naar de nieuwe website. Zorg er daarom voor dat je altijd nog ergens toegang hebt tot alle teksten, titels en meta-descriptions die gebruikt zijn. Mocht er dan iets mislopen, dan heb je altijd nog toegang tot je content.
  8. Breng het websiteverkeer van het afgelopen jaar in kaart, zodat na de migratie duidelijk wordt of dit wellicht een negatieve impact op het verkeer heeft gehad.

Mijn website is gemigreerd. Wat nu?

Na een lange voorbereiding is het dan zo ver: je website is gemigreerd. Een trots moment, waardoor je bijna zou vergeten dat je nog niet klaar bent! Het is belangrijk om na de migratie je website te blijven monitoren. Vergeet onderstaande punten zeker niet:

  1. Check of alle 301-redirects goed werken en goed staan ingesteld. Denk hierbij ook aan interne links en links die extern zijn aangevraagd.
  2. Maak een nieuwe property aan in Google Search Console. De oude website kun je hier laten staan, zodat je eventueel nog data daar uit kunt halen. In Google Search Console kun je tevens in de gaten houden of bijvoorbeeld het aantal 404-pagina’s oploopt. Vergeet niet de nieuwe sitemap aan je Search Console property toe te voegen.
  3. Blijf alle rankings en het websiteverkeer monitoren.
  4. Check in Google Analytics of je doelen goed worden doorgemeten en pas deze zonodig aan. Wijzig in de property-instellingen de standaard-url wanneer er sprake is van een migratie naar een https website.
  5. Heb je een AdWords account? Zorg dan dat alle nieuwe URL’s gecommuniceerd worden met degene die het account beheert.

Bovenstaande punten helpen je om een website migratie goed voor te bereiden en de nasleep hiervan op te vangen. Bereid je daarom altijd goed voor, maak een duidelijke to-do lijst en zet de juiste lijntjes uit. Succes!