Speed Report: beta feature in Google Search Console

Speed Report: bèta feature in Google Search Console

Ze zijn bij Google de laatste paar maanden flink bezig geweest om de nieuwe versie van Google Search Console verder te upgraden. Zo kun je nu bijvoorbeeld makkelijk monitoren of er beveiligingsproblemen of handmatige acties zijn gedetecteerd. Ook kun je onder het kopje “optimalisaties” zien of er optimalisatiepunten zijn wat betreft je producten.

Dat is natuurlijk allemaal top, maar je kunt je Google Search Console account nu ook opgeven voor een nieuwe bèta feature: Speed Report. Super interessant, aangezien wij als SEO-specialisten altijd hameren op goede scores met betrekking tot websitesnelheid. Uiteraard zijn er allerlei tools die jou kunnen vertellen wat de snelheid van je mobiele of desktop website is, maar hoe handig zou het zijn als je het in Search Console kan monitoren! Je zit immers toch iedere week in het account om eventuele issues te monitoren. Nu kan het dus, mits je jouw account hiervoor opgeeft.

Let wel: de functie is nog niet officieel uitgerold. Je kunt nu alleen maar toegang aanvragen tot deze bèta functie. Dit hebben ze ook aangegeven in een Twitter bericht:

Search Console twitter

Kan ik deze nieuwe Search Console functie zelf testen?

Zoals aangegeven is de Speed Report bèta functie nog niet uitgerold. Je kunt het echter wel testen! Hoe? Vul dit formulier in en wacht tot je via een mailtje toestemming krijgt van het Google Search Console team. Helaas is het niet zo dat je automatisch toestemming krijgt als je jouw account opgeeft. Afwachten dus!

speed report toegang

Speed Report in Search Console vs. PageSpeed tool

Net als bij de PageSpeed tool van Google wordt de snelheid van je website gerankt met kleuren: langzaam (rood), gemiddeld (oranje) en goed (snel).

search console

Nu hoor ik je al denken: “Maar dan kan ik de websitesnelheid toch ook gewoon checken met de PageSpeed tool van Google?”. Klopt helemaal, maar het fijne is dat je bij Search Console alles in één tool hebt. Bovendien deelt Search Console ook historische data over verbeteringen of mogelijke problemen, ook naarmate deze in de loop van de tijd erger worden. Maar last but not least: Speed Report laat ook data van specifieke pagina’s zien, niet alleen van je hele domein.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van Speed Report? Vraag dan toestemming aan het Search Console team om je account te testen met deze bèta. Wij zijn zelf ook heel benieuwd!